Guifi.net

Què és guifi.net?
Com es construeix la xarxa?
Quins usos se li poden donar a la xarxa?
Què s’ha fet a Atzeneta?
Tindré internet gratis?
Què he de fer per connectar-me?
És legal?
Vull saber més


Què és guifi.net?
És una xarxa de teleconumicacions que permet a totes les cases que s’uneixen a aquesta la possibilitat d’intercanviar informació entre si, és a dir, tots els ordinadors que estiguen connectats poden enviar-se correus, missatges i compartir música, fotografies i altres continguts a través de la xarxa i dels quals parlarem més endavant.
La xarxa es completament lliure i no cal pagar per donar-se d’alta ni per utilitzar-la; tampoc cal demanar permís a ningú i no té restriccions d’ús.
A dia d’avui, el suport fisíc que té la xarxa és la tecnologia wifi, però ja s’han començat a instal·lar trams de fibra òptica.

Com es construeix la xarxa?
Cadascú crea el seu tros de xarxa i l’enllaça, si és possible, amb qui tinga més a prop. D’aquesta manera anem connectant tots els punts entre si, anem fent créixer la xarxa i ens podem comunicar amb més persones. Cadascú és propietari del seu tram i es preocupa perquè funcione correctament.

Quins usos se li poden donar a la xarxa?
Moltíssims: comunicació per veu (com el telèfon), videoconferències, ràdio, televisió, correu electrònic, missatgeria instantània (messenger), càmeres de seguretat, control de processos, jocs en xarxa, portes a internet, etc.

Què s’ha fet a Atzeneta?
Des del Casal Popular hem començat a desenvolupar la xarxa. Hem muntat al Coll de la Bassa una antena central, accessible des de totes les cases del poble i moltes del terme, capaç de processar molta informació. D’aquesta manera la gent d’Atzeneta només ha d’apuntar amb la seua antena cap allà i ja estarà connectada. Per altra banda, el Casal també ofereix als seus socis i sòcies connectar-se a internet a través del seu servidor proxy.

Tindré internet gratis?
L’internet és gratuït perquè algú el paga. A través de la xarxa pots connectar-te a internet a través d’una altra casa que també estiga connectada a la xarxa, que tinga una connexió ADSL a Telefònica o a alguna altra operadora i que t’haja autoritzat per poder fer-ho. Com que al Casal tenim una línia ADSL vam decidir que els socis podrien connectar-se a aquest internet des de casa a través de la xarxa guifi.net, però estem a l’espera de veure si podem permetre la connexió tant als socis com als no socis.

Què he de fer per connectar-me?
Necessites un router, una antena i els cables necessaris. L’opció que estem gastant nosaltres són les Nanostations5 que porten el router i l’antena tot junt i és molt més fàcil d’instal·lar. També cal registrar el teu node a www.guifi.net, que és la plana web des d’on es coordina tot el projecte i on pots trobar moltíssima informació. Si teniu cap dubte passeu a informar-vos pel Casal Popular.

És legal?
Sí. Guifi.net funciona a les freqüències de 2,4 i 5 GHz, les quals no necessiten cap autorització administrativa. Els accesos a internet que es donen són com a autoprestació i mai com a activitats comercials. Si més no, es podria utilitzar la xarxa amb finalitats econòmiques si l’usuari que vol fer aquest ús té les autoritzacions administratives corresponents i, en aquest cas, la responsabilitat seria del mateix usuari i no de la xarxa en general.

Vull saber més
Passa per www.guifi.net. En l’enllaç hi ha moltíssims documents, un fòrum molt actiu i molts experts en el tema. Gufi.net ja té més de 5 anys de vida i porta més de 19000 nodes instal•lats als Països Catalans. Fem créixer la xarxa lliure entre totes i tots fins que no hàgem de dependre de les empreses de sempre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *

Podeu fer servir aquestes etiquetes i atributs HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>