BASTINT CULTURA, REIVINDICANT LLUITES

El primer quadrimestre de l’any sempre està farcit de grans cites en el calendari festiu anual: Sant Antoni, el Castell d’hivern, Carnestoltes, Magdalena (que no se celebra al poble, però arrossega la majoria del jovent i de les famílies cap a la capital de la Plana), Pasqua i el Castell d’estiu. Pocs caps de setmana, doncs, queden entremig per bastir una programació cultural que complimente tanta celebració ineludible, però des del Casal Popular i la Biblioteca no hem defallit i hem portat a terme diferents activitats i actes, alguns d’aquests ben reivindicatius, que de seguida us desglossem perquè els recordeu si hi heu participat o perquè sapigueu què us heu perdut si no hi vau poder acudir.

Fem memòria per no oblidar

Després d’un any d’espera, per fi va arriba el passat 16 de febrer la 4a Jornada Contra l’Oblit. Com ja és habitual, literatura i cinema van ser les arts que ens van permetre recuperar dues figures, una d’anònima i un altra de reconeixement internacional, que donaven compte de la sobrevinguda Guerra Civil espanyola la primera i de la denùncia de la dictadura insòlitament llarga la segona.

En aquest cas, vam gaudir, en primer lloc, de la presentació del llibre Allà m’esperava la guerra, memòries d’un republicà, el qual narra l’autobiografia personal de Jaume Domenjó, un incipient futbolista professional a qui el Colp d’Estat del 36 el va sorprendre sobtadament. La seua història, que explicita les vivències en el front de guerra una vegada va ser mobilitzat l’any 37 amb vint-i-un anys, recorda, en alguns dels passatges que es van llegir per a l’ocasió, a la narrativa viva i descarnada del millor Orwells d’Homenatge a Catalunya, i també desenvolupa l’experiència dels primers anys d’exili, després de passar pels camps de refugiats francesos fins que amb un vagó de tren va parar a mans de l’Alemanya nazi, una de les històries referenciades que més addicció li creen al lector. La presentació a càrrec de Joan Castany i Miquel Ortells va anar acompanyada de les casualitats que portaren aquests dos docents jubilats a descobrir aquest llibre redactat originalment en llengua francesa a les contrades del país veí on s’acabà establint el protagonista, així com el camí per aconseguir fer-ne la traducció i la publicació dins la col·lecció “Història, Memòria, Testimonis” de la Universitat Jaume I. A més a més, el desglossament del contingut del llibre memorialístic anava intercalant-se amb la interpretació per part d’ambdòs traductors d’algunes de les cançons revolucionàries més emblemàtiques de l’època referenciada, destacant la versió en català de “A les barricades”, cosa que va fer molt entretingut i amè l’acte principal de la jornada.

Els traductors Joan Castany i Miquel Ortells cantant una de les cançons revolucionàries que van acompanyar la presentació de les memòries de Jaume Domenjó

Per la nit, la jornada es va completar amb la projecció del biopic Pau, la força d’un silenci, pel·lícula que recomanem i que tothom pot recuperar en línia i de manera gratuïta a la plataforma 3Cat. Aquesta obra ens relata l’exili del gran violoncel·lista Pau Casals a Prada de Conflent (Catalunya Nord), des d’on va bregar (des de la posició social de ser un dels intèrprets més importants del moment) perquè les forces aliades posaren fi a la dictadura franquista. Davant la negativa d’aquestes per interferir en els afers espanyols, la determinació de l’artista el va dur a decidir no tocar més en públic fins que la dictadura de Franco no caiguera, però la història ens parla d’un jove francès, Pierre, a qui el mestre fa classes i que intentarà convèncer-lo perquè faça un concert extraordinari que esdevinga un clam contra la dictadura i un homenatge a la llibertat que servisca per denunciar davant el móns el règim que l’havia fet emmudir.

Nova edició dels Premis VOC a Atzeneta

De nou el nostre poble va poder gaudir del cinema de qualitat en la nostra llengua amb la projecció dels curtmetratges que aquest any es van presentar a la 8a edició dels Premis VOC 2024. El Casal, amb la col·laboració d’Òmnium Cultural i d’Acció Cultural del País Valencià, es va tornar a convertir en una de les més de 90 seus físiques dels Països Catalans que durant febrer van oferir sessions en viu dels curtmetratges seleccionats per al Festival de Versió Original en Català. La mostra, que enguany incloïa 12 curtmetratges (8 de ficció i 4 documentals) molt ben triats i de temàtiques ben distintes, la vam realitzar en dues sessions diferents, els dies 17 i 24 de febrer a les 18.30 h, i va recollir tant el públic assidu d’anys anteriors com altre de nou que acudí a les dues cites, senyal que es tracta d’una experiència que agrada i que enganxa, i que esperem continuar oferint els pròxims anys.

Públic assistent a la 2a sessió dels Premis VOC 2024

Enguany Traca, un film de Marc Camardons (sobre el difícil procés d’acceptació d’un mateix en l’adolescència i l’homofòbia, que desemboca en un final apoteòsic), i Anhel de llum, d’Alba Cros (en què una nova resident a Barcelona ens mostra la ciutat i l’amor que hi viu a través d’una estètica de flaixos lluminosos de temàtica poètica), s’han emportat els premis del jurat al millor curt de ficció i documental, respectivament. La menció especial del jurat ha estat per a Provocadora, d’Èlia Lorente (film que pot veure’s des de la innocent experiència d’unes vacances com qualssevol altres d’una preadolescent, o des del record traumàtic de la protagonista, la qual cosa resignifica tota la història). Per altra banda, El tren de l’alegria, de Jordi Boquet (que ens mostra i denuncia les vicissituds i els límits que se superen en una aula de teatre), ha estat guardonat amb el Premi del públic al millor curtmetratge de ficció, mentre que Les més grans, de Dubi Cano, Marta Codesido, Nuria Ubach i Ulrika Andersson (sobre la vellesa i el temps a través de la rutina de les tres dones més longeves d’un poble), s’ha endut el Premi del públic al millor curtmetratge documental. Per últim, el curt Si mai no ens haguéssim separat, de Marc Esquirol (on es relata el viatge d’una exparella i els dubtes de reprendre un amor després que tot s’haja acabat), ha guanyat el Premi del jurat jove al millor curtmetratge. En tot cas, des del Casal també volem destacar també el film Els amants del valencià Joan Vives (una obra farcida de realisme màgic, amb un toc humorístic i escabrós en una història d’amor que travessa les fronteres sobrenaturals), en què hi participa d’actor el benafiguer d’adopció Ferran Gadea (Tonet, a L’Alqueria Blanca).

El Casal, espai per a la igualtat

El cap de setmana posterior a Magdalena es van organitzar a Atzeneta les activitats per commemorar el 8 de març, Dia de la Dona, dins la campanya institucional “Objectiu Violeta” promoguda per l’Ajuntament del poble. En aquesta ocasió, el Casal vam acollir el divendres 15 a la nit la projecció de la pel·lícula Moxie, la protagonista de la qual, una jove tímida de 16 anys de la generació Z, farta de l’ambient sexista i tòxic de l’institut on estudia, troba inspiració en el passat rebel de la mare i publica de forma anònima una revista que provoca una enfurismada revolució per tota l’escola.

També el passat 12 d’abril, i conjuminat amb la celebració del Dia Internacional del Llibre (23 d’abril), l’alumnat del 3r Cicle de Primària de l’aulari d’Atzeneta i d’ESO del CRA de Penyagolosa, així com tota la gent que hi va voler acudir, gràcies a l’Ajuntament d’Atzeneta vam poder gaudir a la sala gran del Casal d’una obra de teatre molt especial que ens va oferir l’oportunitat de descobrir una figura femenina sovint invisibilitzada, però cabdal i pionera en el món del cinema. Alice Guy fou la primera persona a tot el món a exercir l’ofici de directora del setè art i inventora de la ficció cinematogràfica i del cinema narratiu. I com molt bé ens va mostrar l’espectacle de la companyia 3000 ducados, la seua infantesa i joventut farcida de llibres i històries, de contes i faules que van despertar en ella la imaginació, van aconseguir plantar-li la llavor de la innovació i la determinació i l’afany per aconseguir qualsevol objectiu que es va proposar. La barreja de contacontes, jocs d’ombres i projeccions originals dels primers passos del cinema que bastien l’espectacle, comptaven amb una excepcional interpretació de l’actriu Marta Vicent, posant-se en la pell a vegades d’una jove Guy somiadora, altres quan aquesta ja era més vella i ho havia aconseguit tot, i una interessant modulació de veus (i certament graciosa) en l’aparició dels animals de les faules i contes que narrava, així com un suggerent esquetx de mímica com a mostra original dels inicis del cinema mut.

L’actriu Marta Vicent en el paper d’Alice Guy, inventora de la ficció cinematogràfica i del cinema narratiu

En marxa els nous projectes de la Biblioteca

També per a la commemoració del Dia del Llibre, la Biblioteca va donar el tret d’eixida al Cicle de Contacontes 2024. Per això el diumenge 21 al matí va organitzar un espectacle de narració oral molt singular a la sala d’exposicions de l’Ajuntament, preparada per mantenir-se en la foscor i rebre amb la llum d’un simple retroprojector la màgia de les ombres que ens farien arribar una història ben sabuda per totes i tots, la de Sant Jordi i el drac, però contada d’una manera encisadora i creativa a través de titelles senzills i objectes quotidians que van embadalir tant menuts (amb algun esglai inclòs per l’obscuritat sobrevinguda) com grans. Una delícia d’experiència de la mà de la narradora Clara Crespo.

Clara Crespo portant a terme el joc d’ombres, llums i colors de Sant Jordi i el drac a la sala d’exposicions de l’Ajuntament

Per altra banda, la Biblioteca d’Atzeneta, conjuntament amb la resta dels pobles de la Mancomunitat i la Biblioteca del CRA de Penyagolosa, s’han unit al projecte “Biblioxarxa”, la xarxa de biblioteques comunitàries promoguda pel Projecte d’Extensió Universitària de la Universitat Jaume I. Fruit d’aquest acord, a la Biblioteca hem rebut una sessió de llibres en valencià per part de la “Fundació Full (fundació pel llibre i la lectura)”, que estaran disponibles per a totes les persones usuàries de la nostra nova xarxa de biblioteques, i que hem anat presentant a través de les nostres pròpies xarxes socials durant el mes d’abril (recordem que es va crear un canal de Telegram propi de la Biblioteca que tothom pot seguir, per exemple, per informar-se més directament de totes les novetats editorials que s’adquireixen). A més a més, d’ací a uns mesos, us donarem a conèixer el nou portal de la Biblioteca, que a banda de permetre consultar tot el nostre catàleg en línia, inclourà noves funcionalitats per a les persones usuàries, com fer reserves de llibres, consultar i renovar els seus préstecs, realitzar peticions de noves adquisicions o valorar i/o comentar les vostres lectures. Perquè des del món rural avancem en la gestió comunitària; per unes biblioteques de tothom i per a tothom, pel dret universal a l’accés a la cultura.

Presentació pública del projecte “Biblioxarxa” el passat 26 de març amb els membres dels col·lectius i pobles que l’integren i la vicerectora de Cultura, Llengües i Societat de l’UJI, Carmen Lázaro.   

I no podem deixar passar l’ocasió per fer cinc cèntims de la darrera Trobada d’Anigmàti-k, que s’ha consolidat com un interessant i innovador projecte d’animació lectora i oci educatiu a les comarques septentrionals d’interior. Els passats 3 i 4 d’abril, el jovent que havia estat participant de les dinàmiques prèvies al voltant de la lectura d’aquesta 6a edició, El Diari Groc de Carlota (un llibre sobre les drogues), de Gemma Lienas, es va trobar al poble de Vilar de Canes (Alt Maestrat) per passar dos dies farcits d’activitats de temàtica ben diversa. El projecte, que gestionen els serveis de Joventut de les Mancomunitats dels Ports, l’Alt Maestrat i Penyagolosa, i en què participa la Biblioteca i l’Assemblea de Joves del nostre poble, va reunir 50 persones, entre joves i personal de joventut, per desenvolupar dinàmiques i experiències al voltant del món de les drogues que van comptar amb la col·laboració de testimonis reals que el mateix jovent va demanar de conèixer. Per això es van convidar interns del centre penitenciari d’Albocàsser i d’Alcohòlics Anònims, per mostrar una visió que profunditzara en la prevenció i la conscienciació a partir de les seues experiències directes i personals, testimonis molt interessants que van captar l’atenció dels i les joves presents. Al seu torn, la programació de la nit, més lúdica i desinhibida, va estar marcada per la resolució d’un assassinat en què s’havia de trobar l’assassí, l’arma homicida i el lloc dels fets, entre altres jocs grupals que van ajudar, com la resta del projecte, a posar en relació el jovent de les nostres comarques i la diversió a través de la lectura. 

Conjunt de participants de la 6a edició d’Anigmàti-k a Vilar de Canes amb joves d’Atzeneta, Benafigos i Vistabella, entre d’altres

Solidaritat internacionalista

El passat dissabte 20 d’abril també van arribar al Casal les jornades de “Yala Palestina”, una iniciativa nascuda a Sant Mateu aquest darrer febrer que ja aglutina desenes d’entitats i col·lectius de les comarques del Maestrat i els Ports, les quals s’han coordinat i mobilitzat per mostrar especialment a través d’aquestes jornades itinerants la seua solidaritat amb el poble palestí i reclamar la fi del genocidi que l’Estat d’Israel està cometent sobre aquest. 

Gent adquirint té i plats típics àrabs preparats per l’Agrupació de suport al poble palestí dels Ports-Maestrat

Com bé és sabut, el poble palestí porta sent bombardejat sistemàticament des del passat octubre pel govern israelià de Benjamín Netanyahu, actuació que ha comportat ja més de 35.000 morts i 10.000 desapareguts. En la xerrada que formava part de les jornades, Sergi Navarro, membre del BDS de Castelló, ens va explicar les claus del conflicte i va recordar que el sistema de facto d’apartheid que sofreix la societat palestina es ve donant des del 1947, quan els jueus ocupen Cisjordania i constitueixen el seu estat sobre els territoris que fins aleshores habitaven els palestins. La xerrada, extensa i ben interessant, que també posava sobre la taula el debat sobre les vies de resolució del conflicte, es va acompanyar prèviament d’una mostra de cultura i gastronomia en què es van llegir per part de persones voluntàries alguns contes de la tradició oral palestina; alguns poemes palestins sorgits de la impotència, la ràbia i la desesperació de la situació que actualment viuen els habitants de Gaza, i es va fer un tast de té i plats típics àrabs que membres de l’Agrupació de suport Els Ports-Maestrat van preparar per recaptar diners que, com amb la resta de donacions voluntàries i solidàries que s’han anat recollint en les anteriors jornades i per decisió consensuada entre les organitzacions i persones involucrades, es destinaran al CAPP (Fundació Comité de Suport al Poble Palestí d’assistència a l’emergència a Palestina). A més a més, per a l’ocasió també vam comptar amb l’exposició de fotografies “Palestina, on existir és resistir”, elaborada per la Brigada Feminista per Palestina del País Valencià.

Xerrada concorreguda de Sergi Navarro sota el títol “Palestina-Israel: les claus del conflicte”

Des del Casal només podem demanar-vos que continueu participant de les jornades “Yala Palestina” que es desenvoluparan a altres pobles de les nostres comarques i de les manifestacions que exigeixen la fi del genocidi palestí, per demostrar que la solidaitat és la tendresa dels poble.

Part de l’exposició fotogràfica “Palestina: existir és resistir”

Més música i cinema alternatiu

I per acabar el mes d’abril, el darrer cap de setmana vam gaudir al Casal d’una nova sessió de Jazz Club ben concorreguda i distesa, amb els vinils i els ritmes dels punxadiscos Drew & Punt, que amarats d’una bona selecció de cerveses artesanes i internacionals i, en aquesta ocasió, d’un servei de tacos mexicans a càrrec de Matilde, van fer les delícies dels assistents. 

Matilde va oferir els seus tacos mexicans a la nova sessió de Som Jazz Club

Alhora, i apostant pel cinema de qualitat però menys comercial i conegut, també es va programar l’últim diumenge la projecció d’una pel·lícula d’animació en versió doblada al català per a tots els públics, El viatge d’Ernest i Célestine, un film francès que ens conta les peripècies d’un os i una ratolina per arreglar un violí en un país, l’exòtica Galimàtia, on fa anys que s’ha prohibit la música. Una història poètica i commovedora, d’amistat i amor a la música, que va captivar tant als xiquets i les xiquetes com als adults que els acompanyaven.

I açò és tot, que no es poc, a l’espera de l’inici del segon quadrimestre de l’any, que amb l’estiu i la calor (si és que n’ha deixat de fer en algun moment) portarà més activitats i actes des d’un Casal i una Biblioteca que estan oberts a la implicació de totes i tots. Us esperem!

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *