UN CASAL MÉS DE TOTES I TOTS

UN CASAL MÉS DE TOTES I TOTS

L’activitat cultural al Casal aquest darrer trimestre de l’any ha sigut frenètica i l’hem farcida de propostes ben diverses que pogueren donar cabuda a tots els gustos i inquietuds, apostant per programar actes musicals amb estils totalment diferents, identificant-nos amb iniciatives socials compromeses amb la gent migrant o amb la llengua i proposant un Nadal a Atzeneta d’allò més valencià, sense oblidar els actes més festius i assentats com la Festa del Quinto o la Nit de Karaoke prenadalenca.

Els Kintos d’Atzeneta 2023 i la Xaranga Tot al vol de Vilafamés en la XIV Festa del Quinto al Casal

A més a més, des de la Biblioteca hem enllestit el Cicle de Contacontes 2023 i hem posat en marxa un canal de Telegram per fer arribar més directament les activitats pròpies que organitzem des d’aquest servei, els canvis d’horaris que hi ha durant l’any i les novetats editorials que no ens paren d’arribar, les quals l’eina fa possible que la gent usuària les comente i puga compartir les seues impressions sobre les noves lectures i, d’aquesta manera, crear una comunitat lectora en constant relació i interacció.

Per últim, hem continuat obrint el Casal perquè tothom que vulga el puga utilitzar com a espai comunitari i, en aquest sentit i cercant que el Casal siga cada dia més de totes i tots, hem iniciat les actuacions per fer-lo el més accessible possible: en un primer moment hem col·locat una rampa fixa que facilita l’accés del carrer a la sala exterior del local. Ens queda pendent, doncs, habilitar una altra rampa que salve les escales que donen pas a la sala interior i fer un vàter del tot accessible. Poc a poc i gràcies a la gent associada, de segur que aconseguim aquestes millores per tindre un espai més adaptat a les mobilitats diverses dels usuaris i les usuàries del Casal.   

Nova rampa exterior fixa per facilitar l’accés al Casal 

Totes les músiques, tots els sons

El darrer cap de setmana d’octubre, el dissabte 28 vam poder gaudir del recital que la cantautora Alba Lamar i el guitarrista Joan Carretero ens van voler oferir en homenatge a Víctor Jara (en el 50 aniversari del seu assassinat) i la Nova Cançó llatinoamericana. Amb les seues veus i guitarres, van compartir amb nosaltres les cançons més emblemàtiques d’aquest gran artista, com ara “Manifiesto”, composició premonitòria escrita per Jara pocs mesos abans de ser assassinat; “Te recuerdo Amanda”, cançó d’amor dedicada als seus pares; “El derecho de vivir en paz”, contra la guerra de Vietnam, o “Duerme, duerme, negrito”, un dels tants fruits del seu treball de camp al voltant de la recopilació de la música caribenya, en aquest cas de Venezuela. Però també vam poder sentir moltes altres melodies llatinoamericanes de figures ben reconegudes, com “Volver a los 17” de la xilena Violeta Parra o “Gracias a la vida” (també d’ella, tot i que la va fer famosa Mercedes Sosa); d’Atahualpa Yupanqui, mestre de la música tradicional popular argentina, “Los ejes de mi carreta”; de Silvio Rodríguez, representant de la Nueva Trova cubana, la poètica “Oleo de una mujer con sombrero”, i de l’uruguià Daniel Viglietti, “A desalambrar”. Finalment, i per arrodonir un concert espectacular amb la veu dolça d’Alba Lamar, també vam poder sentir la llengua portuguesa amb la interpretació de la samba tradicional brasilera “Trem das Onze”, d’Adoniran Barbosa.

Recital en homenatge a Víctor Jara a càrrec d’Alba Lamar i Joan Carretero

Ja a novembre, el divendres 10 vam organitzar un concert de punk amb grups de la terreta: l’emergent Èu!, amb components tan de Llucena com de Benicarló, d’un estil punk barrejat amb hardcore que impregna la veu i la musicalitat d’aquest trio de guitarra, baix i bateria; i la mítica banda punk del Grau de Castelló, Aerotuerto, nascuda el 2005 i que des del 2020 (amb pandèmia inclosa) ha tornat amb més força que mai als escenaris amb el seu darrer treball “Adicción total” i la marca inconfusible del seu cantant, el Gamba.

El grauers Aerotuerto en escena en la nit de punk al Casal

També al novembre, el dissabte 18 vam poder portar endavant una sessió especial de “Som Jazz Club”, una autèntica vesprada de música de vinils genuïns a càrrec dels talentosos Dj’s Drew & Punt, amb suaus ritmes de jazz, l’energia contagiosa del funk, l’encant del llatí, la picantor de la cumbia i la vibrant fusió de l’afrobeat. Una vesprada sensacional maridada amb un tast de cerveses artesanes i d’importació que van fer les delícies de la quantitat de públic assistent.

Els DJ’s Drew & Punt en la sessió de “Som Jazz Club” del passat 16 de novembre al Casal

Tota la solidaritat, tot el nostre suport

El Casal i la Biblioteca vam organitzar per al dissabte 16 de desembre una jornada solidària amb el “Grup de suport l’Aurora”, entitat que treballa amb les ONG que rescaten vides a la Mediterrània, consolidant els ports de Borriana, Vinaròs i Benicarló com a ports solidaris i canalitzant la solidaritat i els recursos de la població per portar a terme accions humanitàries i transformadores.

Paradeta solidària en favor del “Grup de suport l’Aurora” al Mercat de 2a mà d’Atzeneta

Pel matí vam participar del “Mercat de segona mà”, organitzat per l’Ajuntament i les educadores mediambientals de la Diputació, amb una paradeta solidària de llibres i joguets a benefici d’aquest col·lectiu, gràcies a les donacions específiques que molts i moltes de vosaltres vau aportar amb anterioritat. Més tard, de vesprada vam convidar els membres del mateix col·lectiu perquè ens explicaren de primera mà quines són les tasques que porten a terme, les dificultats amb què s’han trobat i es troben i les fites assolides fins ara. Alhora, vam muntar també un berenar solidari per tal de continuar recaptant diners per a la seua lluita. Al final del dia els vam poder fer arribar 267 euros, així que gràcies a totes i tots els que vau participar d’aquest recapte d’una manera o altra.

Membres del “Grup de suport l’Aurora” amb alguns dels assistents a la xerrada de presentació de col·lectiu

Tot un Nadal valencià

L’agenda de Nadal al Casal no va poder ser més completa i amb tot el regust de la nostra llengua. Es van programar dues sessions de cinema en valencià, una d’animació per a tots els públics, amb els germans lampistes més famosos de tots els temps com a protagonistes, i l’altra amb la projecció de la cinta valenciana “La innocència”, dirigida per Lucia Alemany i protagonitzada per una excel·lent Carmen Arrufat (nominada al Goya com a millor actriu revelació per aquesta pel·lícula el 2019), gravada i ambientada als pobles del Baix Maestrat i de temàtiques molt lligades a les vicissituds de l’adolescència en el món rural, una cinta que si no heu vist us recomanem i que podeu recuperar en versió original al servei a la carta de RTVE.

També va tindre lloc el mític campionat de La Fallera Calavera, que en la seua 6a edició va aplegar gent de molts indrets, però que no van poder superar al nostre veí i company del Casal Pau Escrig, que es va fer amb la victòria final.

Finalistes de la 6a edició del campionat de La Fallera Calavera celebrat al Casal

Per descomptat, tothom en va parlar, i la gran assistència de públic en va corroborar l’expectativa, dels dos grans actes organitzats per al darrer cap de setmana de l’any: l’espectacle teatral de Xavi Castillo “Especial Nadal” i el concert del cantautor de Sant Pere de Riudebitlles, Cesk Freixas. Castillo no va decebre ningú amb el repàs mordaç i satíric sobre l’actualitat política que ens ha deixat aquest 2023, i les rialles encara se senten entre les parets de la sala gran del Casal, especialment amb la recuperació del seu mític personatge de la Fallera que va fer al final de l’actuació. I Pel que fa a Freixas, va fer una bona recopilació de tots els seus èxits, a petició dels assistents, i també d’algunes cançons del seu darrer disc, “Direm nosaltres”, treball simbiòtic amb el poeta vallesà Roc Casagran, amb el qual sembla que s’acomiadarà dels escenaris aquest 2024 per fer una aturada sense data de represa, per la qual cosa ens podem sentir afortunats d’haver-lo pogut sentir una darrera vegada en directe al nostre Casal i li desitgem tota la sort del món en la vida que ha decidit prendre apartat dels escenaris.

Xavi Castillo actuant a la sala gran del Casal plena de gom a gom

El concert del penedesenc Cesk Freixas farcit de públic en un dels darrers actes del “Nadal en valencià”  

El dissabte 30 de desembre, per altra banda, també vam comptar amb la visita de Moisès Vizcaino, fundador i editor del Diari La Veu del País Valencià, el qual ens va oferir una xerrada sobre “La llengua en el sistema comunicatiu valencià (SCV)”, en la qual va fer un repàs pel context històric i actual del sistema, especificant quin n’és el panorama actual i la situació de la llengua als mitjans de comunicació després de l’experiència dels 8 anys de Govern del Botànic. En aquest sentit, Vizcaino va constatar que la minorització de la llengua en el sistema comunicatiu no s’havia superat i, a més a més, no s’havien posat les bases per revertir-la, així que va incidir en diferents idees, propostes i accions que com a societat civil podem engegar i portar a terme perquè aquesta situació canvie i va exposar la humil contribució que significa el diari La Veu del País Valencià, una iniciativa de premsa digital en el panorama comunicatiu nostrat, que mira de construir a través d’una visió de progrés un mitjà autocentrat per als valencians i les valencianes i en llengua pròpia. Actualment, i a través de la Fundació La Veu del País Valencià, estan aconseguint que la gent s’hi agermane, és a dir, es convertisca en mecenes perquè el projecte puga gaudir d’una viabilitat econòmica sense dependre de les subvencions públiques i puga restar independent de les pressions polítiques que se’n deriven.

Moisès Vizcaino (Diari la Veu del País Valencià) exposant la situació de la llengua en el sistema comunicatiu valencià

Per últim, el divendres 5 de gener, des del Grup de Teatre L’Albarda vam tornar a organitzar la Cavalcada de Reis, enguany amb una nova petita obreta dramàtica inicial que vam titular “La sastressa dels Reis Mags”, per jugar amb el canvi d’armari que Ses Majestats han efectuat aquest 2024 en la visita al nostre poble. Una obra divertida, desenfadada i animada per a totes les edats, amb un popurri de nadales final que ens va permetre rebre amb les millors condicions Melcior, Gaspar i Baltasar, malgrat el vent que portaven amb ells.  

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *