A l’estiu, tota cuca viu

Aquest trimestre que deixem enrere, Atzeneta bull d’energia amb tota la gent que retorna al seu poble per gaudir del bon temps i de les nits més fresquetes i suportables (encara que com ja s’apunta a la secció del temps d’aquest revista, les nits tropicals siguen, com més va més, una constant també a la nostra vila). És per això que el Casal, com no, aprofita per programar moltes activitats durant aquests mesos de vacances i caloreta perquè puguen gaudir-les no només atzenetins i atzenetines, sinó també tothom que ens visita i passa per ací. Però l’estiu d’enguany ha sigut ben especial, ja que Atzeneta de nou tornava a ser seu de l’Aplec de Penyagolosa en la seua 5a edició, raó per la qual el Casal s’ha bolcat per complet en els preparatius perquè la trobada comarcal siguera tot un èxit del qual donen ben compte les imatges i l’article que recull també el número d’aquest BIM.

Però a banda de l’Aplec, la programació dels nostres cicles consolidats de música, teatre i contacontes també han tingut el seu espai estival, així com l’esperada festa d’inflables a la piscina i el reguitzell d’activitats alternatives de les festes patronals i populars de què es fa càrrec la Comissió Cultural i l’Assemblea de Joves o l’Albarda, la qual, per cert, aquest estiu també ha estat més ocupada del normal. Però, anem per passos.

De titelles, contes a dojo i aigua per refrescar-se

Prèviament a l’estiu, el primer cap de setmana de juny i en motiu del dia 5 d’aquest mes (Dia Mundial del Medi Ambient), la companyia “En tu cole” va visitar el Casal per participar del Cicle de Teatre i Música i oferir-nos un espectacle de titelles sota el títol “Superherois del medi ambient”, en què Pau, el protagonista, juntament amb els superherois del seu videojoc, s’enfrontava a l’amenaça de Probleman amb l’objectiu de combatre les accions i actituds antiecològiques d’aquest vilà per tal d’aconseguir un món més net i habitable.

Espectacle de titelles “Superherois del medi ambient” a la sala gran del Casal

Ja a principis d’agost, per la seua banda, i concretament el diumenge 6, va tenir lloc la sessió doble de contacontes amb la participació enguany de l’ontinyentina Almudena Francés. De vesprada, i a l’ombra del pati de la Casa Betània, l’espectacle “Co-co contes de gallines” va delectar els més menuts amb una selecció de contes tradicionals, llibres, àlbums, cançons, dites i objectes relacionats amb les històries més nostres, com són les protagonitzades per a aquest tipus d’aviram. I a la nit, en un entorn màgic com el Calvari, va ser el torn perquè joves i adults gaudiren de la paraula contada amb la sessió titulada “De valentes, sabudes i bobes”. En aquesta selecció d’històries, les dones jugaven un paper principal en els contes: de vegades protagonistes, d’altres d’antagonistes; en algunes contes eren valentes, però en d’altres covardes, sabudes o fins i tot bobes… Ara bé, tots els relats seleccionats formaven part dels contes tradicionals que s’han anat contant al llarg de la història, i alguns d’aquests sembla mentida que ho hagen sigut, ja que de manera habitual hem escoltat versions que responien a l’estereotip de dona guapa que espera, però com vam poder comprovar gràcies a Almudena, a la tradició hi ha de tot, com en la mateixa vida.  

Actuació d’Almudena Francés al pati de la Casa Betània

Contacontes per a adults d’Almudena Francés al Calvari, amb l’emblemàtica capella al fons

I el dimecres 9 d’agost, va arribar la ja mítica festa d’inflables a la piscina, que es va omplir de gom a gom per gaudir de les diferents estructures aquàtiques, però també de l’assortiment de jocs de taula del Casal i l’accés directe a les darreres novetats editorials i clàssics de la Biblioteca.

Inflable per als més menuts en la festa aquàtica a la Piscina Municipal

De llum, foc i fum pel Maestrat

Correfoc de l’Albarda a la plaça de la Setena de Culla

Com avançàvem a l’inici de l’article, aquest estiu l’Albarda ha estat més enfeinada del normal, i és que a l’Aplec es va fer càrrec de l’acte inaugural amb la posada en escena de l’obra de teatre de carrer “Som una terra que té molt a dir”. A més a més, el passat diumenge 13 d’agost va muntar un dels seus correfocs a la capital de la Setena, a l’emblemàtica Culla. Els carrers de la vila maestratenca van brillar i cremar de valent amb les torxes, les carretilles, les estructures i el castell de foc dels dimonis d’Atzeneta. I com no, també va portar a terme la consolidada “Nit del foc” del segon divendres de festes, que enguany vam dedicar a una fita gens menyspreable que hem aconseguit com a poble: que l’Institut Cartogràfic Valencià confirmara el canvi oficial de comarca d’Atzeneta, i de les nostres viles veïnes, perquè quedaren inscrites ara sí en la de l’Alt Maestrat. Les flames de cadascun dels pobles de la comarca i l’emblema del nostre malnom van ser els elements identificatius de l’espectacle titulat “Albarduscos del Maestrat”. En aquest sentit, volem compartir el discurs que es va poder sentir en la representació de l’obra:

“Durant el segle XIII, les terres del futur Maestrat són conquerides pels senyors aragonesos i catalans en nom del rei en Jaume I. Castells i viles es van sumant a la corona a mans de diferents senyors, com el castell i districte de Culla en les d’en Blasc d’Alagó, al qual pertany Atzeneta.

Ja al segle XIV, el 1317 totes aquestes terres passen a formar part dels dominis d’un nou orde autòcton, el de Montesa, sota els designis del Maestre, naixent la comarca històrica del Maestrat, en vigor fins al primer terç del segle XIX.

En època contemporània, eixe fil històric de relació i pertinença no s’ha trencat mai, però amb la proposta de confecció de les noves comarques valencianes, el Maestrat es divideix en dos i alguns pobles, a més a més, hi restem fora.

Enguany això, per fi, en part, ha canviat. Avui, aquesta nit, tenim ací representades les flames dels pobles de l’Alt Maestrat: Albocàsser, Ares del Maestrat, Benassal, Catí, Culla, Tírig, la Torre d’en Besora i Vilar de Canes.

Però gràcies a la perseverança de totes i tots, aquest 2023 hem pogut sumar quatre flames més: Vistabella del Maestrat, Benafigos, la Serratella… i, com no, Atzeneta del Maestrat. Perquè som albarduscos del Maestrat, el poble i l’Albarda aquesta nit retem homenatge a aquesta fita com millor sabem: amb LLUM, FUM i FOC!”

Moment de l’obra “Albarduscos del Maestrat” amb l’al·legoria de la rambla transportant una albarda

De música, disfresses i gresca

Però a les festes patronals i populars d’enguany, com ja és habitual, no només ens vam implicar en l’organització del correfoc de l’Albarda, sinó que Comissió Cultural i Assemblea de Joves vam continuar apostant també per altres actes que els darrers anys han tingut molt bona acollida (i algun de nou) en què la música, per descomptat, n’era la gran protagonista. Així doncs, el poble va poder xalar de nou el dilluns de festes amb el Concurs de Xarangues Vila d’Atzeneta, que en la seua tercera edició va aplegar fins a 330 persones en el dinar de germanor entre penyes, colles i músics a les Escoles Velles. Les tres xarangues seleccionades i vingudes d’arreu de les nostres comarques ho van donar tot des del primer moment, des de migdia fins al final de la vesprada, i van demostrar un molt bon nivell, fent gaudir d’allò més la munió de gent ansiosa de sentir i moure’s al so de la música de carrer. “Els Tocaets”, d’Alfafar (l’Horta Sud); “Xe kin ampastre”, de Tavernes de la Valldigna (la Safor), i “Pujats de to”, de Tarragona (el Tarragonès), aquest va ser l’ordre en el pòdium per a l’entrega dels premis patrocinats per l’Ajuntament, els Quintos 2022 i la Cooperativa Agrícola Sant Bertomeu d’Atzeneta, als quals els donem les gràcies per donar suport econòmic a aquest acte que permet fer-lo atractiu perquè cada any vulguen vindre les millors agrupacions musicals d’arreu del territori, així com a tota la gent que vau acudir especialment al dinar, ja que amb la vostra participació vam aconseguir crear el caliu essencial perquè l’activitat anara rodada i es pogués sufragar la resta de despeses.

Conjunt d’agrupacions participants al 3r Concurs de Xarangues Vila d’Atzeneta

El dijous de festes també va ser un dia especial al carrer del Barranc. Vesprada i nit hi van desfilar les millors disfresses de temàtica Disney per gaudir de la millor música en valencià. A les 19.00 h, l’Ajuntament va programar el concert del gran Dani Miquel, que va fer les delícies dels més menuts amb gran part dels seus èxits musicals, acompanyat de la seua inestimable dolçaina i dos dels seus companys “ma me mi mo músics”. I a la nit, va ser el torn de la joventut primerenca, però també la passada en anys, que va poder xalar d’allò més amb el concert que l’Assemblea de Joves havia preparat per a la festa temàtica en què es van poder sentir el grup de punk-rock Rua, de Castelló de la Plana, i el grup de versions Rodalia, de la Plana Alta. Una nit plena de festa, bon rotllo, desfilada de disfresses inclosa (amb menció especial per a Dislèxia, Mary Poppins i l’escura-xemeneies i “The bad princess”) que va acabar amb la discomòbil The End com a colofó.

El carrer del Barranc de gom a gom en l’actuació de Dani Miquel

Mary Poppins i l’escura-xemeneies en la Festa temàtica del Casal

Per últim, el darrer dissabte també es va oferir per part de la Comissió Cultural un tardeig al carrer del Barranc del grup de versions Saragata, amb què algunes de les colles van cremar els darrers cartutxos d’unes festes que arribaven ja al final i que des del Casal havíem intentat que foren un poc més completes i engrescadores.

De poesia, menjar i rialles

Per acabar, volíem compartir amb vosaltres la crònica de la Festa Estellés que enguany l’Aplec de Penyagolosa, juntament amb Acció Cultural del País Valencià, ha organitzat a Benafigos el passat dissabte 23 de setembre. Amb aquest ja és el tercer any que les terres de Penyagolosa, rotant la seu de l’esdeveniment entre els nostres quatre pobles, ens sumem a la reivindicació i posada en valor de la figura del gran poeta valencià Vicent Andrés Estellés amb l’organització del que es coneix com a “sopar Estellés”, en el nostre cas de pa i porta. En aquesta ocasió, i en motiu de la focalització del cartell de l’acte sobre un dels poemes del fill del forner, “Cos mortal”, vam poder escoltar aquest poema dedicat als noms dels carrers de València ciutat, tant als d’origen històric com popular, i amb el clarificador final d’un nom imposat per la dictadura franquista. A l’entorn del tema i del poemari en què s’inclou aquest poema, Llibre de meravelles, també es va fer la selecció i audició (en veu del rapsode valencià Vicent Camps) de l’emblemàtic “Cant de Vicent”, on l’autor se’ns mostra com el gran poeta de la quotidianitat que era, alhora que el dedica de nou a la ciutat del Cap i Casal. En aquest sentit, vam escoltar dues cançons de grups contemporanis influenciades per aquesta necessitat d’hom per cantar-li a llur ciutat: “La vida sense tu”, de l’extingit grup Obrint Pas (que de fet, dedicada a València, comença amb la veu en off de Vicent Camps recitant els primers versos de la composició d’Estellés), i “Alacant, bandera blanca”, del grup alcoià El Diluvi, que en aquest cas la dediquen a la gran ciutat del sud del nostre País.

Toni de l’Hostal en l’actuació de la “Festa Estellés” a la Casa Gran de Benafigos

En la segona part de la vetllada, i tenint en compte l’actuació que completava l’acte, es van fer unes petites lectures dels poemes més picants i eròtics del de Burjassot (molt recomanables si teniu l’oportunitat de trobar-los), ja que l’artista convidat de la nit era el cantautor Toni de l’Hostal, l’alcudià més internacional i desenfadat, que ens va oferir alguna versió musicada d’Estellés i molts dels seus darrers èxits del disc Repom, com ara “L’últim afilador” o “Taronges”, sempre barrejades amb les històries més estrafolàries i inversemblants i amb el toc coent i sensual que el caracteritza. I amb els riures que ens va arrencar Toni de l’Hostal, ens vam encomanar per tornar-nos a trobar l’any vinent, quan serà el torn d’Atzeneta. 

Bookmark the permalink.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *